Antiknapraforgó

Zabpelyhes rakottkarfiol 🌻

Hozzávalók: 1 kg karfiol 25 dkg rizs Kb. 2,5 dl zabpehely (teljes magból)  60 dkg darált sertéshús 2 fej fehérhagyma 1 db tömlős sajtkrém 1 pohár tejföl 1-2 fokhagymacikk Őrölt pirospaprika, só, bors 2 evőkanál étolaj mozzarella vagy másmilyen sajt  Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük és megfőzzük. A rizst is megfőzzük. Az olajon megpirítjuk az… Tovább »

Karfiolos libaleves -nem csak Márton-napra- Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Holnap Márton nap, amikor a hagyomány szerint libából készült ételt javasolt fogyasztani.  Természetesen kitűnő választás például a sült libacomb, libamell párolt lilakaposztával és burgonyával. Ám igen borsos az ára manapság a libacombnak, libamellnek; a libamájról nem is beszélve. Talán akkor sem kell lemondanunk a Márton-napi libaevésről, ha laposabb a pénztárcánk, mert remek levest főzhetünk a… Tovább »

Hangulatjavító sütőtöklekváros kávé 😊 ☕ 🌻

Sütőtöklekváros kávé 😊 ☕ 🌻 Ezt a sütőtöklekvárral ízesített kávét hangulatjavítóként alkottam egy borongós, esős őszi napon, egy amúgy is nehéz, embertpróbáló időszakomban.    Elkészítése: A hőálló pohár aljára teszünk 2-3 evőkanál házi sütőtöklekvárt. Erre tejszínt öntünk, majd a forró kávét. Tetejét tejszínhabbal és őrölt fahéjjal, szegfűszeggel díszítjük-ízesítjük. Azonnal elfogyasztjuk 😊  Persze, ehhez nem árt,… Tovább »

Töklecsó -hisztaminszegény verzió Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Hozzávalók: 1 db kisebb méretű főzőtök 1 db kisebb cukkini 3 db paprika  1 db nagy fehérhagyma 2 evőkanál kacsazsír 10-12 db fürjtojás só Elkészítése: A kacsazsírt egy lábasban felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott fehérhagymát, majd tetszés szerintire vágott paprikát. Pár perc múlva a darabolt cukkinit és főzőtököt is hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk, majd a… Tovább »

Sárgarépás tojásrántotta 🥕🥚 (hisztaminszegény)

Hozzávalók: – mangalicaszalonna – fehérhagyma – sárgarépa – pici só  – néhány fürjtojás (vagy tyúktojás sárgája)  Hisztaminszegény diétám során a rántotta készítéséhez vagy fürjtojást használok, vagy a tyúktojásnak csak a sárgáját.  Elkészítése: A sárgarépát megfőzzük. A mangalicaszalonnát egy serpenyőben kisütjük, az apróra vágott fehérhagymát ezen megpirítjuk. Majd hozzákeverjük a főtt sárgarépadarabokat, végül ráütjük a fürjtojásokat… Tovább »

Gesztenyés zabkása szőlővel (hisztaminszegény) 🍇 🌰

Mediátormentes illetve hisztaminszegény diétám során néha én is megkívánom a desszertet. Kikísérleteztem ezt a gyorsan elkészíthető, hisztaminszegény gesztenyés zabkását, melyet néhány szem szőlővel ízesítettem illetve díszítettem.  Hozzávalók: – 1 pohár nagyszemű zabpehely – 2 pohár víz – 10 dkg natúr gesztenyemassza – néhány szem szőlő Elkészítése: A zabpelyhet keverjük el a vízzel, főzzük meg. Amikor… Tovább »

“Nagyongesztenyés Kicsitpalacsinta” 😂 (hisztaminszegény) – Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Mit tehet az ember ha a korábban már meglévő laktózintoleranciája és különféle betegségei mellé még összeszedett néhány hónappal ezelőtt olyan krónikus csalánkiütést is ami miatt mediátormentes illetve hisztaminmentes (majd hisztaminszegény) diétára ítélték?  Persze először tiltakozik, kesereg, kétségbeesik….. és ezt többször, felváltva az erőgyűjtéssel…Megoldást és a gyógyulás útját keresi, igyekszik pozitívan hozzáállni ehhez is…..  Én ezeken… Tovább »

Sütőporos “bögrés” cipó Antiknapraforgó módra 🌻

Egyszerűen, néhány hozzávalóból elkészíthető ez a cipó. Az összeállítása pár perc, a sütésre kb. 40 percet vesz igénybe.  Mivel sok más alapanyag mellett az élesztőt is szaműznöm kell egy ideig az étrendemből, és felénk nem mindig kapni olyan kenyeret ami sem élesztőt sem ilyen-olyan állományjavitót nem tartalmaz, kénytelen voltam hozzáfogni a kenyérsütéshez. Pontosabban: a cipósütéshez…. Tovább »

Rizslisztes sült hús cukkini gömböccel

Amikor a hisztaminmentes diéta első, legszigorúbb szakaszán túljutottunk, akkor sem egyszerű a menü összeállítása.  Ezt az ételt hisztaminszegény alapanyagokból készítettem. 2 személynek bőven elegendő. A méréshez 1 dl-es poharat használtam. Hozzávalók: -2 db friss csirkemellfilé-3 db tojássárgája-3 dl rizsliszt-2,5 dl szénsavas ásványvíz -kacsazsír vagy olívaolaj a sütéshez-só-1 db közepes cukkini-1 cikk fokhagyma összenyomva Elkészítése:2 dl… Tovább »

Cukkinis sültkrumpli hússal (alacsony hisztamintartalmú) 🌻

A hisztaminmentes diéta során akkor sem könnyű a menü összeállítása, amikor a diéta első, legszigorúbb szakaszán túljutottunk. Ehhez a saját receptemhez is igyekeztem alacsony hisztamintartalmú alapanyagokat válogatni. Az egyéni toleranciát figyelembe kell venni e recept esetén is!  Hozzávalók:1/2 kg burgonya1 db kisebb cukkini20 dkg friss pulykahús (vagy csirkehús) darálva1 gerezd fokhagyma1 evőkanál olivaolajsóbors Elkészítése:Egy hőálló… Tovább »

Sárgaparadicsomos burgonya 🍅🥔

Sárgaparadicsomos burgonya A sárgaparadicsom állítólag valamivel alacsonyabb hisztamintartalmú mint a piros. Így óvatosan fogyasztható (az egyéni érzékenység figyelembevételével) akkor amikor a szigorú mediátormentes diéta első, legszigorúbb szakaszán túlvagyunk. A szigorú első szakaszban semmilyen paradicsom nem fogyasztható, sem sárga, sem piros! (Aki allergiás rá, annak természetes tilos fogyasztani sárgaparadicsomot!) Hozzávalók:1 db sárgaparadicsom (közepes méretű) 2 db… Tovább »

Karalábé sült tojássárgájával 🌻

2020.08.26. A mai #hisztaminmentes ebédem: karalábé sült tojássárgájával  Saját recept, a hisztamintáblázat alapján készült alapanyagokból. Hozzávalók:1 fej karalábé 2 tojás (csak a sárgáját használjuk fel) 1 teáskanál olívaolajpici sóA nyers karalábét csíkokra reszeltem (nincs jelentősége a formának, lehet kockára vágni, stb.) és egy tányérra halmoztam. Serpenyőbe tettem 1 kávéskanál olívaolajat, felhevítettem, egy pillanat alatt… Tovább »

Túrós pogácsa- Antiknapraforgó módra 🌻

Hozzávalók: 25 dkg liszt25 dkg túró25 dkg margarin1 csomag sütőpor, kb. 1 teáskanál só Tetejére: 1 felvert tojás és tetszés szerint reszelt sajt 😊   Elkészítése: A margarint, túrót, lisztet, sütőport, sót egy tálban jól összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben a sütőt előmelegítjük. Kb. egy cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, tetejét… Tovább »

Sajtos pogácsa- Antiknapraforgó módra 🌻

Egyszerűen és gyorsan elkészithető finom sajtos pogácsa. Élesztő nélkül készül ez a pogácsa! 🙂 Hozzávalók: 60 dkg liszt 35 dkg margarin1 csomag sütőpor4 kiskanál só330 ml tejföl 10 dkg sajt (reszelve a tésztába kerül)1 tojásTetejére tojás és reszelt sajt Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, legalább fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kb. 2-3 cm vastagságúra… Tovább »

Füstöltsajtos tavaszi saláta 🍅 🧀 🍎

Köretként de önálló fogásként is jó választás ez a finom füstöltsajtos tavaszi saláta. Hozzávalók:20 dkg füstöltsajt2 db kígyóuborka2 db alma1 db lilahagyma2 cikkely fokhagyma3 dl tejföl2 dl majonéz1 db tömlős krémsajtsó, borsdíszítéshez paradicsom (vagy bármilyen zöldség) Elkészítése:Majonézt elkeverjük a tejföllel és a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott füstöltsajtot, lilahagymát, almát, kígyóuborkát, fokhagymát beletesszük, alaposan… Tovább »

Virágos túródesszert- Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Bármilyen ehető virággal elkészithető ez a finomság. Én most orgonát és pitypangot használtam- ezzel a virágkombinációval például illik az asztalra Anyák Napján is 🙂  Hozzávalók (2 személyre) 25 dkg túró 2 dl tejszín1 csomag zselatinpor2 csomag vaníliás cukorkristálycukor ízlés szerint4 evőkanál gyümölcslekvárehető virágok Elkészítése A túrót alaposan áttörjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A… Tovább »

Szív alakú torta, házilag- egyszerű piskótatésztából 🌻

Szív alakú tortát készíthetünk szeretteink születésnapjára, ismerkedési évfordulóra, eljegyzésre, házassági évfordulóra, és Anyák Napjára is 🙂  Egyszerű piskótatésztából is készülhet, és bonyolultabban készíthető egyéb tésztából is. Én az általam készített piskótareceptet adom most közre.  Hozzávalók: A piskótához:  6 db tojás12 dkg finomliszt12 dkg cukor1 csomag sütőpor1 ek vaj (a forma kikenéséhez) A csokimázhoz: 10 dkg vaj10 dkg porcukor3 púpozott evőkanál kakaópor3… Tovább »

Aszpikos salátakoszorú- Antiknapraforgó módra 🌻

A vendégváró hidegtál egyik színfoltja lehet az aszpikos salátakoszorú. Mutatós és finom 🙂 Hozzávalók: 20 dkg főtt zöldborsó20 dkg főtt kukorica2 dl tejföl2 dl majonéz2 szál sárgarépa1 fej lilahagyma1 fej vöröshagymapetrezselyemzöld1 csomag étkezési zselatin1 dl vízízlés szerint só, bors Elkészítése: Egy tálban elkeverjük a majonézt a tejföllel, belereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát… Tovább »

Köménymagos sült sonka 🌻

Egyszerű, gyorsan elkészithető, laktató eledel a köménymagos sült sonka. Általában Húsvétra egy kicsit több sonkát vásárolok, mint amennyit az ünnep alatt elfogyasztunk. A maradék sonkát lefagyasztom, mert nagyon “kapóra jön” többféle fogás elkészítéséhez is. A köménymagos sült sonkához egyszerűen csak bepakoljuk egy tepsibe a megtisztított és tetszőlegesen feldarabolt sárgarépát, burgonyát. Zúzott fokhagymát teszünk rá, majd… Tovább »

Tojás sajtfészekben 🌻 Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Kreatív kedvemben, Húsvét után a megmaradt főtt tojásból “kísérleteztem ki” ezt a mutatós és finom reggelit. Mivel nagyon ízlik, valószínűleg máskor is elkészítem, nem várok arra, hogy Húsvétkor maradjon a hűtőben néhány főtt tojás 🙂 Hozzávalók: főtt keménytojástrappista sajtnyers zöldségek ízlés szerintfűszerek ízlés szerint Elkészítése: Egy műanyag pudingformát kibéleltem trappista sajttal, néhány másodpercig mikróban melegítettem,… Tovább »

Egyszerű lencseleves -Antiknapraforgó konyhájából 🌻

A lencse reneszánszát éli napjainkban. Nem véletlenül, hiszen egészséges, egyszerűen elkészithető és laktató. Az alábbi leves készülhet “böjti” ételként például Nagypénteken, ez esetben húsmentes, tehát sem kolbászt, sem virslit, sem sonkát nem főzünk bele. Más alkalmakkor gazdagíthatjuk húsfélèkkel, különösen füstölt termékekkel. Ráadásul készülhet akár Húsvét után a sonka főzőlevének felhasználásával. . Én így készítem az… Tovább »

Kefíres kelkáposztafőzelék

Kelkáposztafőzeléket egyszerűen készíthetünk. Én többféle módon készítettem korábban (hol sima rántással, hol tejjel habarva) de nekem ez az általam “kikísérletezett” kefíres verzió ízlik a leginkább. Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta (tisztított mennyiség)500 g burgonya (tisztított mennyiség)1 mokkáskanál majoranna1 mokkáskanál őrölt fűszerköménynéhány gerezd fokhagyma kevés őrölt feketeborssó3 dl kefírétolaj (kb.3 evőkanálnyi)liszt (kb.3 evőkanálnyi)őrölt pirospaprika Elkészítése: A tisztított, apróra vágott kelkáposztát és a felkockázott… Tovább »

Lángos- olcsó és kiadós verzió :)

Kevés hozzávalóból, gyorsan elkészíthető ez az egyszerű, kiadós lángos. Hozzávalók:1 kg finomliszt5 dkg friss élesztő5-6 dl víz1 kiskanál só2 csipet kristálycukorolaj (sütéshez) 5 dl langyos vízbe morzsolom az élesztőt, hozzádom a sót és a cukrot. A lisztet tálba teszem. A liszt közepébe egy kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a felfutott élesztős keveréket, egy fakanállal összekeverem…. Tovább »

Tárkonyos gombaleves citromosan, zöldborsóval 🍋🍄

Különleges ízvilágú, finom levesek kedvelőinek ajánlom a tárkonyos-citromos gombalevest zöldborsóval.  Hozzávalók:75 dkg gomba1 kg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó1 citrom leve1 mokkáskanál kakukkfű1 mokkáskanál kristálycukor (elhagyható)tárkonysó, borsízlés szerint egyéb fűszer Elkészítése: Forrásban lévő vízbe tesszük a tisztított és aprított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, gombát, majd a zöldborsót. Mikor félkész, hozzáadjuk a sót, borsot és esetleg ízlés szerint… Tovább »

Főszerepben a padlizsán🍆

A padlizsán, más néven tojásgyümölcs,  a növényhatározó szerint rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik (ugyanúgy mint a paradicsom), de igazi helye mégis a zöldségek közt található. Szezonja van, igazán ízletes fogásokat varázsolhatunk felhasználásával az asztalra. Sokaknak valószínűleg rögtön az igen ízletes és közkedvelt padlizsànkrém jut eszébe a padlizsánról. A rakott padlizsán (muszaka) is sokak kedvence. Rántva… Tovább »

Görhöny: főételként és köretként is kiváló eledel :)

Lapcsánka, tócsni és még ki tudja hány néven ismert a mifelénk görhönynek nevezett finomság. Ahány neve van valószínűleg legalább annyiféle változata. Én olyan egyszerűen készítem ahogyan Anyukám és Nagymamám készítette, így nálunk kizárólag reszelt burgonya, liszt (amennyit a krumpli “felvesz”) és só szükséges az elkészítéséhez. No és olaj amiben kisül. Serpenyőben, bő olajban sütöm. Általában… Tovább »

Nyári ebéd- maradék húsvéti sonkából :)

Idén ismét kicsit több sonkát vettünk Húsvétra, mint amennyit a család el tudott fogyasztani az ünnepen. A maradék sonkát és sonka főzőlevet fel szoktam használni bableves, sólet, lencseleves készítéséhez.Idén valamiért máshogy alakult az ünnepek utáni főzés, így a maradék sonkát betettem a fagyasztóba. Mostmár viszont eljött az ideje a felhasználásnak. A választás most a sonkás… Tovább »

Kánikulában sütni bolondság?

A kánikula eléggé megviseli a legtöbb embert. Jelenleg is, már több napja igen magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Persze akik vízparton tölthetik a forró napokat nekik talán elviselhetőbb a hőség. Aki viszont háziasszonyként a tűzhely mellett próbálja elővarázsolni a család számára a főtt ételt, bizony még ha amúgy szeret is sütni-főzni ilyenkor talán kétszer is… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!