Antiknapraforgó

Töklecsó -hisztaminszegény verzió Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Hozzávalók: 1 db kisebb méretű főzőtök 1 db kisebb cukkini 3 db paprika  1 db nagy fehérhagyma 2 evőkanál kacsazsír 10-12 db fürjtojás só Elkészítése: A kacsazsírt egy lábasban felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott fehérhagymát, majd tetszés szerintire vágott paprikát. Pár perc múlva a darabolt cukkinit és főzőtököt is hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk, majd a… Tovább »

Sárgarépás tojásrántotta 🥕🥚 (hisztaminszegény)

Hozzávalók: – mangalicaszalonna – fehérhagyma – sárgarépa – pici só  – néhány fürjtojás (vagy tyúktojás sárgája)  Hisztaminszegény diétám során a rántotta készítéséhez vagy fürjtojást használok, vagy a tyúktojásnak csak a sárgáját.  Elkészítése: A sárgarépát megfőzzük. A mangalicaszalonnát egy serpenyőben kisütjük, az apróra vágott fehérhagymát ezen megpirítjuk. Majd hozzákeverjük a főtt sárgarépadarabokat, végül ráütjük a fürjtojásokat… Tovább »

Gesztenyés zabkása szőlővel (hisztaminszegény) 🍇 🌰

Mediátormentes illetve hisztaminszegény diétám során néha én is megkívánom a desszertet. Kikísérleteztem ezt a gyorsan elkészíthető, hisztaminszegény gesztenyés zabkását, melyet néhány szem szőlővel ízesítettem illetve díszítettem.  Hozzávalók: – 1 pohár nagyszemű zabpehely – 2 pohár víz – 10 dkg natúr gesztenyemassza – néhány szem szőlő Elkészítése: A zabpelyhet keverjük el a vízzel, főzzük meg. Amikor… Tovább »

“Nagyongesztenyés Kicsitpalacsinta” 😂 (hisztaminszegény) – Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Mit tehet az ember ha a korábban már meglévő laktózintoleranciája és különféle betegségei mellé még összeszedett néhány hónappal ezelőtt olyan krónikus csalánkiütést is ami miatt mediátormentes illetve hisztaminmentes (majd hisztaminszegény) diétára ítélték?  Persze először tiltakozik, kesereg, kétségbeesik….. és ezt többször, felváltva az erőgyűjtéssel…Megoldást és a gyógyulás útját keresi, igyekszik pozitívan hozzáállni ehhez is…..  Én ezeken… Tovább »

Sütőporos “bögrés” cipó Antiknapraforgó módra 🌻

Egyszerűen, néhány hozzávalóból elkészíthető ez a cipó. Az összeállítása pár perc, a sütésre kb. 40 percet vesz igénybe.  Mivel sok más alapanyag mellett az élesztőt is szaműznöm kell egy ideig az étrendemből, és felénk nem mindig kapni olyan kenyeret ami sem élesztőt sem ilyen-olyan állományjavitót nem tartalmaz, kénytelen voltam hozzáfogni a kenyérsütéshez. Pontosabban: a cipósütéshez…. Tovább »

Rizslisztes sült hús cukkini gömböccel

Amikor a hisztaminmentes diéta első, legszigorúbb szakaszán túljutottunk, akkor sem egyszerű a menü összeállítása.  Ezt az ételt hisztaminszegény alapanyagokból készítettem. 2 személynek bőven elegendő. A méréshez 1 dl-es poharat használtam. Hozzávalók: -2 db friss csirkemellfilé-3 db tojássárgája-3 dl rizsliszt-2,5 dl szénsavas ásványvíz -kacsazsír vagy olívaolaj a sütéshez-só-1 db közepes cukkini-1 cikk fokhagyma összenyomva Elkészítése:2 dl… Tovább »

Cukkinis sültkrumpli hússal (alacsony hisztamintartalmú) 🌻

A hisztaminmentes diéta során akkor sem könnyű a menü összeállítása, amikor a diéta első, legszigorúbb szakaszán túljutottunk. Ehhez a saját receptemhez is igyekeztem alacsony hisztamintartalmú alapanyagokat válogatni. Az egyéni toleranciát figyelembe kell venni e recept esetén is!  Hozzávalók:1/2 kg burgonya1 db kisebb cukkini20 dkg friss pulykahús (vagy csirkehús) darálva1 gerezd fokhagyma1 evőkanál olivaolajsóbors Elkészítése:Egy hőálló… Tovább »

Sárgalecsó- vagy valami olyasmi 😊

Amikor mediátormentes illetve hisztaminmentes diétára ítélik az embert, és túljut a diéta első, legszigorúbb szakaszán (amikor napokig vagy még hosszabb ideig kizárólag üres főtt burgonyát és főtt rizst fogyaszthatott) és lassan,  fokozatosan, egyenként próbálgathatja visszavezetni az étrendjébe a különféle alapanyagokat, nos a menü összeállítása akkor sem egyszerű. Mit tehet az ember, ha már nagyon enne… Tovább »

Sárgaparadicsomos burgonya 🍅🥔

Sárgaparadicsomos burgonya A sárgaparadicsom állítólag valamivel alacsonyabb hisztamintartalmú mint a piros. Így óvatosan fogyasztható (az egyéni érzékenység figyelembevételével) akkor amikor a szigorú mediátormentes diéta első, legszigorúbb szakaszán túlvagyunk. A szigorú első szakaszban semmilyen paradicsom nem fogyasztható, sem sárga, sem piros! (Aki allergiás rá, annak természetes tilos fogyasztani sárgaparadicsomot!) Hozzávalók:1 db sárgaparadicsom (közepes méretű) 2 db… Tovább »

Karalábé sült tojássárgájával 🌻

2020.08.26. A mai #hisztaminmentes ebédem: karalábé sült tojássárgájával  Saját recept, a hisztamintáblázat alapján készült alapanyagokból. Hozzávalók:1 fej karalábé 2 tojás (csak a sárgáját használjuk fel) 1 teáskanál olívaolajpici sóA nyers karalábét csíkokra reszeltem (nincs jelentősége a formának, lehet kockára vágni, stb.) és egy tányérra halmoztam. Serpenyőbe tettem 1 kávéskanál olívaolajat, felhevítettem, egy pillanat alatt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!