Antiknapraforgó

Kapros zöldbableves :)

A növényhatározó szerint a zöldbab “(Phasaolus vulgaris) – népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka – a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse”.

A zöldbab a nyári hónapok egyik nagyon értékes tápláléka (B1, B2 és C-vitamin található benne, valamint jelentős az élelmirost-tartalma), azonban fogyasztásáról nem kell lemondanunk a téli hónapokban sem. Fagyasztott illetve konzerv formában télen is kapható.
Hazánkban a sárgahüvelyű ismertebb mint a zöldhüvelyű, pedig mindkettő rendkívül ízletesen elkészithető.
Sokféle étel készíthető a zöldbabból.
Én most kapros zöldbablevest készítettem.

(Kép forrása: saját fotó. Kapros zöldbableves)

Hozzávalók:
-500 g zöldbab (én most zöldhüvelyű, mirelit zöldbabbal készítettem a levest)
-5 szál sárgarépa
-2 szál petrezselyemgyökér
-3 db burgonya
-1 fej vöröshagyma (kicsi)
-2 gerezd fokhagyma
-petrezselyemzöld
-kaporlevél
-kevés olaj, őrölt pirospaprika, só,bors, liszt
-levestészta

Elkészítése:
Forrásban lévő vízbe tettem a feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kicsit később a mirelit zöldbabot és a felkockázott burgonyát és a zúzott fokhagymát. Sóztam, borsoztam. Mikor minden zöldség kellően megpuhult, hozzáadtam a levestésztát. Míg ez főtt, egy kis olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítottam, és kevés liszt, felhasználásával világos rántást készítettem, amihez kevés őrölt pirospaprikát és az apróra vágott petrezselyemzöldet tettem. Ezt csomómentesen a leveshez kevertem, szórtam bele kaporlevelet. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt adatunk hozzá és díszítésként még egy kis friss kaporlevelet is szórhatunk rá.
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!

Itt pedig a szintén nagyon finom, sonkás zöldbabpörkölt leírása olvasható:

Nyári ebéd- maradék húsvéti sonkából 🙂

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻

Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻 

Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻

Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/

Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!