Antiknapraforgó

Karfiolos libaleves -nem csak Márton-napra- Antiknapraforgó konyhájából 🌻

Holnap Márton nap, amikor a hagyomány szerint libából készült ételt javasolt fogyasztani. 

(Kép forrása: saját fotó)

Természetesen kitűnő választás például a sült libacomb, libamell párolt lilakaposztával és burgonyával. Ám igen borsos az ára manapság a libacombnak, libamellnek; a libamájról nem is beszélve.

Talán akkor sem kell lemondanunk a Márton-napi libaevésről, ha laposabb a pénztárcánk, mert remek levest főzhetünk a valamivel olcsóbb libaalkatrészekből. Szerencsére a hagyomány nem írja elő szigorúan, hogy a Márton-napi étel kizárólag az aranyárban mért libamájból készülhet.

Én idén libanyakból készítem a Márton-napi libalevest 🙂 

Hozzávalók:

1 kg libanyak
5-6 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó és a zöldje
1 fej karfiol (kb.1 kg-os) 
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
levestészta tetszés szerint (vagy grízgaluska) 

Elkészítése:

A libanyakat alaposan megmossuk. Hideg vizbe feltesszük főzni. Időnként leszedjük a tetejéről a habot. Mikor már minden habot eltávolítottunk, hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, és a rózsáira szedett karfiolt. Sózzuk, borsozzuk. Lassan főzzük kis lángon, épp csak gyöngyözzön amíg készen lesz. Beletesszük a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet mielőtt kész, még pár percig ezekkel főzzük. 

Végül, tetszés szerint főzhetünk a levesbe levestésztát, vagy grízgaluskát (de ezeket akár külön vízben is kifőzhetjük és csak tálaláskor adjuk a leveshez)  

Melegen tálaljuk. 
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻

Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻 

Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻

Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/

Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!