Fánk- ahogyan én készítem :)

Ez a fánktészta nem tartalmaz tojást és tejet sem. 

(Kép forrása: saját fotó. Fánk porcukorral és szilvalekvárral)

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő

20 dkg cukor

20 dkg margarin (én laktózmentes margarint használok ehhez a fánktésztához)

egy csipet só

6 dl langyos víz

1 evőkanálnyi pálinka

olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet, cukrot, margarint és sót egy nagy tálba teszem.

Belemorzsolom az élesztőt és beleöntöm a langyos vizet. Hozzádom a pálinkát is. Elkezdem dagasztani, egészen addig amíg a tészta hólyagos lesz. A tésztának lágynak kell lennie és ragadósnak (nem válik el a kezemtől).

Egy órán át pihentetem a tésztát, meleg helyen, konyharuhával letakarva.

Bőven lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra lapítom-húzkodom (nagyon ragad, ezért nem szoktam ezt a tésztát sodrófával nyújtani). Nagy pogácsaszaggatóval (vagy egy bögre szájával) kiszaggatom.

Forró olajban (de kis lángon) kezdem sütni fedő alatt, majd mikor megfordítom a fánkokat, már fedő nélkül sütöm tovább. Vigyázni kell, nehogy megégjenek a fánkok.

Papírtörlővel bélelt tálba szedem a kisült fánkokat.

Ízlés szerint lekvárral, illetve porcukorral meghintve tálalom.

Ahogy a népszokás mondja: nem telhet el a farsang fánk nélkül 🙂 

Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti! 🙂

Amennyiben valami finom sós rágcsálnivalót sütne valaki, ajánlom figyelmébe ezt a receptet:

Pogácsa Antiknapraforgó módra 🙂 🌻

Címkék: , , , ,

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻

Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻 

Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻

Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/

Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM

Tovább a blogra »