Ez a fánktészta nem tartalmaz tojást és tejet sem.

(Kép forrása: saját fotó. Fánk porcukorral és szilvalekvárral)
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
20 dkg cukor
20 dkg margarin (én laktózmentes margarint használok ehhez a fánktésztához)
egy csipet só
6 dl langyos víz
1 evőkanálnyi pálinka
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet, cukrot, margarint és sót egy nagy tálba teszem.
Belemorzsolom az élesztőt és beleöntöm a langyos vizet. Hozzádom a pálinkát is. Elkezdem dagasztani, egészen addig amíg a tészta hólyagos lesz. A tésztának lágynak kell lennie és ragadósnak (nem válik el a kezemtől).
Egy órán át pihentetem a tésztát, meleg helyen, konyharuhával letakarva.
Bőven lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra lapítom-húzkodom (nagyon ragad, ezért nem szoktam ezt a tésztát sodrófával nyújtani). Nagy pogácsaszaggatóval (vagy egy bögre szájával) kiszaggatom.
Forró olajban (de kis lángon) kezdem sütni fedő alatt, majd mikor megfordítom a fánkokat, már fedő nélkül sütöm tovább. Vigyázni kell, nehogy megégjenek a fánkok.
Papírtörlővel bélelt tálba szedem a kisült fánkokat.
Ízlés szerint lekvárral, illetve porcukorral meghintve tálalom.
Ahogy a népszokás mondja: nem telhet el a farsang fánk nélkül 🙂
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti! 🙂
Amennyiben valami finom sós rágcsálnivalót sütne valaki, ajánlom figyelmébe ezt a receptet:
Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻
Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻
Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻
Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/
Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.
Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM
Kommentek