Ahogy a mondás tartja “ahol van tojás és krumpli, ott nem hal éhen egy tót sem”.
Ezt a mondást egészítette ki néhai Nagymamám: “Ahol van tojás és krumpli, ott nem hal éhen egy tót sem, és magyar sem, és senki sem. No, ha krumpli és hagyma van itthon akkor sem halunk éhen. Ott pedig királyi lakomát tud készíteni a jó háziasszony, ahol ehhez egy kis füstölt szalonna vagy kolbász is akad a kamrában.”
Ennek értelmében egyik ilyen régi “királyi eledel” a tót krumpli. Egyszerű, gyorsan elkészithető, laktató és finom. Sokan főtt, törött burgonya felhasználásával készítik. Én héjában főtt burgonyából szoktam készíteni.
(Kép: saját fotó “tót krumpli ahogyan én készítem”)
Kevés füstölt szalonnát felkockázok, serpenyőben zsírjára pirítom. Apróra vágott vöröshagymát teszek hozzá, majd mikor megfonnyadt, hozzádom a felkarikázott főtt burgonyát. Kicsit összepirítom, ráütöm a tojásokat, sózom és borsozom. Tálalásnál őrölt pirospaprikával megszórom. Kovászos uborkával nagyon finom! 🙂
Szintén remek burgonyás eledel a görhöny, itt írtam erről:
Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻
Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻
Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻
Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/
Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.
Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM
Kommentek