Antiknapraforgó

Görhöny: főételként és köretként is kiváló eledel :)

Lapcsánka, tócsni és még ki tudja hány néven ismert a mifelénk görhönynek nevezett finomság. Ahány neve van valószínűleg legalább annyiféle változata.

Én olyan egyszerűen készítem ahogyan Anyukám és Nagymamám készítette, így nálunk kizárólag reszelt burgonya, liszt (amennyit a krumpli “felvesz”) és só szükséges az elkészítéséhez. No és olaj amiben kisül. Serpenyőben, bő olajban sütöm. Általában evőkanállal helyezem a kis kupacokat az olajba és ott lapítom ki a kanál hátuljával. Amikor olyan kedvem van, akkor az olajba teszek egy nagyméretű pogácsaszaggatót és abba teszem a masszát így időnként sikerül viszonylag szabályos kerek görhönyöket sütni.

Önálló ételként is nagyon finom, majonézzel, fokhagymás tejföllel fogyasztva. Köretként fasírthoz, húsokhoz is nagyon ízletes. Tulajdonképp a variációk száma végtelen: van aki a masszába tojást, tejfölt és különféle fűszereket (pl. szerecsendiót, kaprot, pirospaprikát) is tesz, van aki a tálalásnál gazdagítja például ezersziget öntettel, különféle szószokkal.

Kár lenne elfeledni ezt a finom ételt. Igen, tudom: most jönnek néhányan olyan véleménnyel, hogy a burgonya egészségtelen, a liszt meg pláne, és a bő zsiradékban sütés meg végképp. Lehet. Én azt gondolom, hogy mértékkel fogyasztva minden “természetes” alapanyagból készült étel helyet kaphat az étrendünkben (természetesen az ételallergia és intolerancia figyelembe vételével).

Szerintem érdemes időnként az ilyen viszonylag egyszerű ételek receptjét előkotorni nagyanyáink szakácskönyvéből vagy az emlékezetünkből 🙂 

Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti! 🙂 

(Kép: görhöny minifasírttal, lilahagymával, fohhagymàval és szószokkal -saját fotó)

Blogomon gasztronómia illetve sütés-főzés témában írt bejegyzéseim közül az ezelőtti az alábbi linken olvasható: 

Kisegít a muffin sütőforma 🙂

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm 🌻

Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! 🌻 

Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm. 🌻

Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod: https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/

Iratkozz fel a heti hírlevélre E-mail címeddel a "Blogkövetés" lehetőséggel és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Üdvözlettel: Antiknapraforgó🌻HMM

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!